Τρίτη 11 Μαρτίου 2014

Οταν η τέχνη μάς κάνει να βλέπουμε τον κόσμο αλλιώς...

Μήπως ήρθε η ώρα να ρίξουμε μια άλλη ματιά στη διαφορετικότητα που προέρχεται από την αναπηρία; Μια ματιά συνύπαρξης και συνεργασίας; Μήπως έφθασε η στιγμή να μάθουμε τα παιδιά μας να μην κάνουν διακρίσεις; Και αυτή η εβδομάδα ίσως μας βοηθήσει και μας ευαισθητοποιήσει περισσότερο καθώς μια σειρά εκδηλώσεων μας καλεί και μας προσκαλεί να δούμε, επιτέλους, τον κόσμο αλλιώς...

Αρχής γενομένης από τα «Αποτυπώματα», την ετήσια εκδήλωση μαθητών, φοιτητών και νέων με αναπηρίες, που θα πραγματοποιηθεί την προσεχή Παρασκευή. Εκεί, στο Μουσείο Βορρέ, θα συγκεντρωθούν παιδιά από σχολεία γενικής εκπαίδευσης, ειδικής αγωγής και κοινωνικούς φορείς για να συμμετάσχουν σε εκπαιδευτικά βιωματικά - διαδραστικά προγράμματα τέχνης και παιχνιδιού. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Συνδέσμου Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ) που στόχο έχει να μειώσει την ψαλίδα που χωρίζει «εμάς» από τους «άλλους» και να δημιουργήσει σχέσεις επικοινωνίας.
 
«Μαζί θα δούμε αλλιώς τον κόσμο γύρω μας» είναι το σύνθημα. Η τελετή της Παρασκευής έρχεται ως αποτέλεσμα μιας ακόμη χρονιάς όπου υλοποιείται το πρόγραμμα επικοινωνίας ανάμεσα στα σχολεία της χώρας και στα ειδικά σχολεία.

«Ουσιαστικά αυτό που προσπαθούμε να πετύχουμε είναι να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά με ειδικές ανάγκες με τα παιδιά από τα άλλα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης ώστε να δουν από κοντά τις αναπηρίες και να λύσουν τις απορίες τους»
λέει ο Στέφανος Βούρος, υπεύθυνος Τύπου του Συνδέσμου και εκ των ενεργών μελών του. Ο ίδιος άλλωστε συμμετέχει στα εκπαιδευτικά προγράμματα του ΣΚΕΠ και επισκέπτεται καθ' όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς δύο τουλάχιστον σχολεία κάθε εβδομάδα (από την 4η Δημοτικού ως τη Γ' Λυκείου) συζητώντας με τα παιδιά για καθετί σχετικό με τις αναπηρίες. «Και είμαστε ο μόνος οργανισμός που δεν προσπαθεί να κάνει το αόρατο ορατό έτσι ώστε να καταστήσει την αναπηρία μια οικεία εικόνα». Και αυτό ο ίδιος το καταφέρνει μιλώντας στα παιδιά για τις προσωπικές του εμπειρίες: «Είναι σημαντικό να κάνουμε το άγνωστο και το διαφορετικό γνωστό στους νέους» καταλήγει.  

Στο πρόγραμμα της Παρασκευής θα πραγματοποιηθούν: Εκπαιδευτικό Εργαστήρι Προσομοίωσης Αισθητηριακής Αναπηρίας - Σλάλομ στο Μουσείο - Πρόγραμμα Προσομοίωσης Κινητικής Αναπηρίας - Εισαγωγή στη Νοηματική Γλώσσα - Κρυπτόλεξο - Tape Art - Wall of Wishes - Απλωσε τις σκέψεις σου! Μηνύματα και ζωγραφιές - Κάνε το αόρατο ορατό! Κολάζ/ζωγραφική. Πιο συγκεκριμένα θα γίνουν εργαστήρια: «Απλωσε τις σκέψεις σου» - Καταγραφή συναισθημάτων / σκέψεων - Ζωγραφική σε Τshirt - «Μια άλλη εικαστική πρόταση»  μέσα από την τεχνική του κολάζ - «ΣΚΕΠσου διαφορετικά!»: Εικαστικές παρεμβάσεις και μηνύματα στο διαδραστικό τετράδιο του ΣΚΕΠ - «Βάζω χρώμα στη ζωή μου», γλυπτό με κορδέλες - Παίζοντας Bocce σε Unified ομάδες κτλ.

Η ταυτότητα του ΣΚΕΠ

Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους είναι σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και ιδρύθηκε στην Αθήνα το 2008. Με κεντρικό άξονα την καταπολέμηση του στίγματος και του κοινωνικού αποκλεισμού των νέων με αναπηρίες, ο σύνδεσμος επιχειρεί να ευαισθητοποιήσει τον υπόλοιπο πληθυσμό.

Οι στόχοι είναι: η εξοικείωση με την εικόνα της αναπηρίας (μέσω της ευαισθητοποίησης και συνειδητοποίησης των μαθητών γενικής εκπαίδευσης), η αλλαγή νοοτροπίας του γενικού πληθυσμού ταυτόχρονα με τη δημιουργία αντανακλαστικών και αντιλήψεων κοινωνικής ευθύνης και η κοινωνικοποίηση των νέων με αναπηρίες, καθώς και η προάσπιση των δικαιωμάτων τους. Ο ΣΚΕΠ έχει δωρητές και χορηγούς σε αυτή την προσπάθειά του.  
Για επικοινωνία: skep@skep.gr - τηλ. 211 8009.876 - www.skep.gr   
 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 14 Μαρτίου 2014 στις 19.00 στο Μουσείο Βορρέ.
 
Δημοσιεύτηκε στο Helios Plus στις 10 Μαρτίου 2014
Πηγή: Το Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.