Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Κούκλες σε μαγικά ταξίδια...


Η κούκλα έχει τις ρίζες της σε μια αρχέγονη κι αυθεντική μορφή τέχνης: την παράσταση και όχι την αναπαράσταση του ιερού, όπως είναι συνήθως αντιληπτό.
Το κουκλοθέατρο γεννήθηκε από ένα είδος παράστασης αντικειμενικό, αυθόρμητο, ειλικρινές, που σταδιακά ενσωμάτωσε διάφορες τεχνοτροπίες και περιεχόμενα κι εξελίχθηκε σε σύνθετη τέχνη, κατά τη διάρκεια των αιώνων με ποικίλους και εξαιρετικούς τρόπους. Οι θεατρικές και λογοτεχνικές ρίζες των δραματικών τεχνών σε όλους τους πολιτισμούς συνδέονται με το κουκλοθέατρο. Η «Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου», αύριο, είναι η ημέρα που το κουκλοθέατρο γιορτάζει σε όλο τον κόσμο προκειμένου αναδειχθεί μία μορφή τέχνης με πανάρχαιη ιστορία. Σε πολλές γωνιές της γης, οι φίλοι αυτής της αγαπητής, από μικρούς και μεγάλους, τέχνης που οι ρίζες της βρίσκονται στο 3000 π.Χ., θα μπλεχτούν στα μαγικά ταξίδια, στα οποία τους προσκαλούν οι κουκλοπαίκτες και οι κούκλες τους.

«Κουκλοπαίκτες του κόσμου, αντιστεκόμαστε στην κοινωνική και ηθική αναλγησία, στην ανισότητα, στην αδικία. Χρησιμοποιούμε την απεριόριστη ποικιλία τεχνικών και τεχνοτροπιών για να δώσουμε μορφή στην πιο εκφραστική προσωπικότητα -την κούκλα- προικίζοντάς την με φλογερό λόγο, για να τους καταδικάσουμε και να τους δείξουμε ότι οι νέοι, στιγματισμένοι ως νωθροί και αφιλόδοξοι, αγωνίζονται για έναν καλύτερο, ανθρώπινο κόσμο» γράφει, μεταξύ άλλων στο μήνυμά του, ο δάσκαλος Εδουάρδο ντι Μάουρο, Teatro Tempo, Βενεζουέλα.

Φεστιβάλ
Το «1ο Φεστιβάλ Κουκλοθεάτρου στη Νέα Σμύρνη» είναι γεγονός. Η έναρξη, στον δημοτικό χώρο πολιτισμού «Γαλαξίας», συμπίπτει με τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Κουκλοθέατρου και ολοκληρώνεται στις 24 Μαρτίου με μια χαρούμενη παρέλαση λιλιπούτειων κουκλοπαικτών και κουκλών στη μεγάλη πλατεία. Το ποικίλο πρόγραμμα παραστάσεων αποτελείται από επαγγελματικούς κουκλοθιάσους με μακρόχρονη πορεία στον χώρο.

«Με αφορμή τον ερχομό της άνοιξης, αλλά και την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου (21/3), στήνουμε μια τετραήμερη γιορτή, όπου καλεσμένοι μας είναι όλοι! Οι κούκλες μας γιορτάζουν και μαζί τους γιορτάζουμε και εμείς οι κουκλοπαίκτες, σαν όλους τους γονείς που γιορτάζουν τα γενέθλια των παιδιών τους» σημειώνει η Αλεξία Αλεξίου, κουκλοπαίκτρια-πολιτισμολόγος που γράφει, σκηνοθετεί και παίζει σε παραστάσεις θεάτρου κούκλας. «Είναι τεράστια η χαρά και η συγκίνηση, που η τέχνη που αγαπώ και υπηρετώ πάνω από 20 συναπτά έτη, βρίσκει μια μεγάλη και ζεστή αγκαλιά... Εχει ιδιαίτερη αξία για μένα αυτό το «1ο φεστιβάλ», γιατί γεννήθηκε μέσα σε δύσκολες συνθήκες, οικονομικής, κοινωνικής και πολιτικής κρίσης, ακριβώς για να εμπνεύσει αισιοδοξία, να αναδείξει το φως και να μην επιτρέψει στο γκρίζο να εισχωρήσει στις ευαίσθητες ψυχές των παιδιών μας, αλλά και όσων κρύβουν ένα μικρό παιδί μέσα τους» προσθέτει. Για να καταλήξει:
«Ως καλλιτέχνις και ως άνθρωπος, ζητώ μέσα από την Τέχνη μου να επιτρέψουμε στα παιδιά μας να κρατήσουν στη ψυχή τους ό,τι όμορφο φέρνει η άνοιξη. Η άνοιξη που επιμένει να επανέρχεται κάθε χρόνο, φέρνοντας μαζί της την ελπίδα για ένα καλύτερο κόσμο.
Εμείς, οι κουκλοπαίκτες τού σήμερα, με την επιμονή, τη φαντασία και το πάθος που μας διακρίνει, δηλώνουμε το «παρών» στο θεατρικό γίγνεσθαι, καταθέτοντας τη δική μας πολιτιστική πρόταση και επιλέγοντας το μονοπάτι του πολιτισμού, ως ένα από τα πιο ασφαλή μονοπάτια υπέρβασης κάθε κρίσης». Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό, εφόσον έχει προμηθευτεί τις αριθμημένες κάρτες εισόδου.
Επίσης, «Μια γιορτή... στο Πάρκο Τρίτση» στήνεται την Κυριακή, 23 Μαρτίου (11:30 έως τις 18:00), στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Παγκόσμια Ημέρα Κουκλοθεάτρου, από το Ελληνικό Κέντρο της Διεθνούς Ενωσης Κουκλοθεάτρου (Unima-Ελλάς). Το Πάρκο «Αντώνης Τρίτσης» γεμίζει με χρώματα, μουσικές, παιχνίδια και όρεξη για επικοινωνία και ανταλλαγή. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει δρώμενα που προέκυψαν από συνεργασίες διαφορετικών ομάδων και θιάσων, παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού για μικρούς και μεγάλους, έκθεση φωτογραφίας, υπαίθρια παιχνίδια, εργαστήριο κατασκευής για παιδιά και μουσικές συναυλίες. Ανήμερα την Παγκόσμια Ημέρα το Unima-Ελλάς οργανώνει ημερίδα με θέμα «Κουκλοθέατρο και Θεραπεία», σε συνεργασία με το Ιδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης.

Πηγή: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.